Surdegsbröd

En del har smakat det, men inte alla vet om att jag haft ett bageri och bakat surdegsbröd. Jag bakar fortfarande, men mest bara för min egen skull. När jag försökte tjäna pengar på brödet köpte jag mjöl och frukt av Saltå Kvarn. Nu finns Den Lilla Gårdskvarnen i Nordanåker, Dala-Järna. Där finns kultursorter såsom Dala-Lantvete, Dinkel och Svedjeråg. Mjölet är dessutom stenmalet.

När jag sålde bröd hämtade jag min inspiration till bröden från böcker såsom Smaker från Saltå kvarn : maten brödet kakorna och Året runt med Saltå kvarn. Det var också hos Saltå Kvarn som jag lärde mig konsten att baka hantverksmässigt och med hjälp av surdeg.

Jag har genom åren haft olika surdegar. Nu har jag en rågsurdeg som ursprungligen kommer från Tyskland. När jag bakar med den smakar brödet surdeg och det tycker jag om. De flesta bagerier försöker undvika en tydlig surdegssmak och köper man surdegsstarten i matbutiken smakar inte heller brödet speciellt mycket surdeg. Om du inte får tag på någon gammal surdeg, kan du försöka skapa dig en egen. Tips för att lyckas med detta finns det gott om på internet.

Jäskorgar kan även vara bra att ha. De kommer i olika former och kvalitéer. Ett stort urval finns hos Bagaren och Kocken. En del har problem med att degen fastnar i korgen. Då har du antagligen pudrat med för lite mjöl i korgen innan du lagt i degen.

När man gräddar brödet fungerar en vanlig köksugn alldeles utmärkt, men för att få till det där lilla extra kan man prova med att ställa in en gjutjärnsstekpanna när man sätter på ugnen. Om ugnen får gå varm en stund hinner även stekpannan bli het och då kan man hälla i kallt vatten i stekpannan i samband med att man ställer in brödet. Det gör att det bildas en frasigare skorpa. Ett annat tips är att köpa en baksten. Den gör att brödet gräddas bättre underifrån och skapar en vackrare skorpa. Den jag använder i mitt privata bakande är den här stenen från Etna.