Enbärsdricka

Enbärsdricka – en dryck med gamla anor. Redan min gammelfarmor bryggde enbärsdricka i Noret. Om hon hade tillgång till jäst eller använde annat jäsmedel förtäljer inte historien. Hur som helst så är det en enkel dryck vanligtvis baserad på vatten, socker, enbärsris och jäst. En del tror att det är enbären som ger den karakteristiska smaken, men smaken kommer från riset. Ibland sitter det dock bär på riset. Då åker även de ner i brygden.

Även om ingredienserna är enkla finns det ett otal receptkombinationer. Kanske med sirap, vört eller malt som tillsats…? Drycken påverkas också av under vilken årstid enbärsriset är plockat. Vissa tror att drycken har hälsofrämjande egenskaper, trots socker och en liten mängd alkohol. Under jäsningen sjunker dock andelen socker då etanol bildas.

Om du har en flaska som lagrats en tid kan det vara på sin plats med en varning. Öppna den försiktigt! Jäsningen kan skapa stora krafter och ger man den tid skapas en hel del kolsyra som vill ut. Ibland sätter jäsningen igång tidigt, så iaktta gärna försiktighet även då en sådan flaska öppnas.

Att dricka kall enbärsdricka kan vara läskande och gott, men det passar även bra till mustiga maträtter.

Du hittar vår enbärsdricka på en del marknader i Västerdalarna. Finns den i lager kan du även komma förbi och köpa den. Annars går det även bra att beställa.